January 12, 2011

2010 - Οι Πενήντα αγαπημένοι μου δίσκοι (30 - 26)


30.Blueneck - The fallen host

Έντονα επηρεασμένοι από μπάντες όπως οι Godspeed You Black Emperor, Mogwai και Mono,με την φωνή του τραγουδιστή τους να έχει κάτι από την χροιά της φωνής του Thorn Yorke και με ένα ντεμπούτο album τόσο καλό όσο το Scars Of The Midwest που κυκλοφόρησαν τρία χρόνια πριν, ήταν λόγοι που αρκούσαν για να ακούσω την καινούργια δουλειά των Bluneck και να αρχίσω το βαθύτερο σκάψιμο. People who like to lose themselves in the place within will like our music. Also people who like to turn the lights off and listen intently to an album are going to enjoy The Fallen Host λένε οι ίδιοι, πληρώ τις προυποθέσεις, τα φώτα σβήνουν στις δώδεκα, ώρα κοινής απουσίας.


Seven




29. Motorama - Alps

Πόρτες ανοιχτές διάπλατα, παγωμένη αύρα της Ρωσικής στέπας, βόλτα το ξημέρωμα στο λιμάνι του Rostov. Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς κι αν o Ian Curtis δεν την είχε κάνει τόσο νωρίς για τα σύννεφα αυτός ο δίσκος θα μπορούσε να έχει την δική του υπογραφή.




Wind in her hair






28. Get Well Soon - Vexations

Ο δημιουργός τους ζει στο Βερολίνο - πόλη με ατμόσφαιρα ξεχωριστή- έχει σπουδάσει φιλοσοφία και μέσα στο κεφάλι του η μία ιδέα από την άλλη χωρίζεται με ένα μεγάλο χάσμα, τόσο όσο χρειάζεται για να μην έχουν οι μουσικές του δουλειές καμία σχέση μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το Vexations - τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο έργο για πιάνο του Erik Satie- δεν μοιάζει σε τίποτα με το Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon. Τέτοιο ταλέντο φυσικά δεν ενδείκνυται για εγκεφαλικές αναπαύσεις ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με τα χάλκινα πνευστά του 5 Steps -7 Words που σε εκτοξεύουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου στη Νέα Ορλεάνη, στο κέντρο του τυφώνα Konstantin Groper.




5 Steps -7 Words





27. Brian Eno – Small Craft on a Milk Sea

Ποιητικός, ειρηνικός, έντονος, εντελώς. Tη μία στιγμή το σκάφος του Eno πλέει ήπια και την αμέσως επόμενη βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγαλοπρεπή θύελλα. Ο Νονός της ηλεκτρονικής μουσικής βάζει εμπρός τα επιθετικότερα vibes που διαθέτει, δυναμώνει την ένταση, κάποιες στιγμές την μετατρέπει σε θόρυβο και κάνει σαφές από το πρώτο δευτερόλεπτο της ακρόασης ότι θα πρέπει να ταξιδέψεις μαζί του πολλές φορές για να αφομοιώσεις πλήρως όλα όσα θέλει να σου πει και να τα εκτιμήσεις. Στο μεταξύ, ένα κουτάκι δραμαμίνες κατά την επιβίβαση κρίνεται απαραίτητο. Η παράξενη θάλασσα που ανοίγεται μπροστά, κρύβει μερικές ταραχώδεις παλίρροιες και κάποιες απρόσμενες αναταράξεις.



Written, Forgotten






26. Swans - Μy father will guide me up a rope to the sky

Όπως οι ταινίες που γυρίστηκαν βασισμένες στα μυθιστορήματα του William Burroughs, έτσι και το My father will guide me up a rope to the sky, είναι ένας προσεκτικά επεξεργασμένος εφιάλτης, χωρίς ίχνος ανοχής. Είναι ουσιαστικά μια μισάνθρωπη όπερα, που ενορχηστρώνεται πλουσιοπάροχα και ταυτόχρονα είναι μια προσπάθεια του Michael Gira να κρατήσει ανοιχτή την πληγή της κάθε ανεκπλήρωτης επιθυμίας και να μας προσκαλέσει να αισθανθούμε την απώλεια χωρίς την ψυχαναγκαστική υποχρέωση να ξεχάσουμε . Τα τύμπανα ακούγονται σαν ανελέητο τουφεκίδι , οι καταπιεστικοί κιθαριστικοί βρυχηθμοί θυμίζουν έκρηξη σύννεφων βροχής αναμιγνύοντας αριστοτεχνικά το αίμα με τη λάσπη και αυτοί οι κύκνοι έχουν σίγουρα μαύρα φτερά που σε μεταφέρουν σε κόσμους άλλους, εκεί που σου είπαν πως πρέπει να κλείνεις μάτια και αυτιά κάνοντας ότι δεν υπάρχουν.


No Words/No Thoughts






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...